fbpx

Yaşlı aile üyesinin bakımı

Yaşlı aile üyelerine bakmak er ya da geç çoğumuzun karşılaşacağı bir görevdir, bir sorumluluktur. Bu makalede, yaşlıların bakımıyla özveri ile ilgilenen aile üyelerinin çalışmasına yardımcı olmak için pratik öneriler toplamaya çalıştık.

İlk ve en önemli şey kişinin tam olarak ne kadar ve nasıl bir yardıma ihtiyacı olduğunu tespit etmektir. Elbette bu kişiden kişiye büyük farklılık gösterebilir. Yapılması gerekenlerin ne olacağını ve ne kadar zamana/enerjiye ihtiyaç olacağını tespit edebilmek için aşağıdaki iki listeyi incelemekte fayda var. Listede yer alanların hepsi yaşlı aile üyemizin günlük yaşamını düzgün bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli olan faaliyetlerdir.

Yaşlı aile üyesinin bakımı: günlük aktiviteler

bakıcı ile yaşlı aile üyesi

Öncelikle günlük aktivitelerin kontrolüyle başlayın.

Günlük aktiviteler, bireyin günlerini rahatça geçirebilmesi için gereken temel görevlerdir. Biz burada beş ana aktivite belirledik:

    • Kişisel hijyen: Banyo, ağız hijyeni, saç ve tırnak bakımı.
    • Kontinans yönetimi: Kişinin lavaboyu düzgün kullanabilmesi için gereken mental ve fiziksel uygunluk.
    • Giyinme: Giysilerin giyilme becerisinin yanında duruma göre uygun giysi seçme becerisini de bu kategoriye dahil ediyoruz.
  • Beslenme: Bağımsız olarak yemek yiyebilme.
  • Hareket: Spordan ziyade, daha çok evinde bağımsız hareket edebilme.

Bu görevler genellikle birbiriyle ilişkilidir. Eğer kişi birini kendi başına yapamıyorsa büyük ihtimalle diğerleriyle de sorun yaşayabilir.

Uzun süre yatağa bağımlı kalan hastanın durumunda göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de vardır. Örneğin; yatak yarasının oluşumunu engellemek gibi.

Yatak yarası, vücudun bir kısmı sürekli basınca maruz kaldığında meydana gelir çünkü basınçtan dolayı söz konusu bölgenin kan dolaşımı azalır ve oradaki doku ölür. O bölgeler çok daha hassas olur ve kolay yaralar oluşur. Ayrıca ülserler meydana gelebilir.

Yatak yarasının oluşumunu engellemek için en iyi yöntem onu önlemeye çalışmaktır. Başarılı bir şekilde önlem alabilmek için Dermolex yatak yarası önleyen jelin kullanımı büyük ölçüde yardımcı olur. Jel ve kullanımı ayrıca uzmanların, hemşirelerin ve aile üyelerinin görüşleri hakkında burada daha detaylı bilgi edinebilmeniz mümkün.

Yaşlı aile üyesinin bakımı: yararlı günlük aktiviteler

Bu kategori biraz daha karmaşık ancak burada da yaşlı aile üyelerimizin günlük yaşamlarını düzgün bir şekilde yaşayabilmelerine katkıda bulunan aktiviteler yer alır.

Yararlı günlük aktiviteler:

    • Sosyalleşme arzusu:Bu kategori içerisinde bu temel bir ihtiyaçtır. Kişinin günlük yaşamında olumlu bir tutum sürdürebilmesi için ne kadar ve ne tür bir sosyal temasa ve yardıma ihtiyacı olduğunu gösterir.
  • Seyahat ve alışveriş: Kişi kendi kişisel ve eczane alışverişini tek başına halledebilir mi?
  • Yemek pişirme: Kişi neler pişirebileceğini karar verebilir mi, ona göre alışverişini yapabilir mi, aldıklarını uygun bir şekilde muhafaza edebilir mi ve onları pişirebilir mi?
  • Ev işleri: Yaşlı aile üyemiz evini temizleyebilir mi, giysilerini yıkayabilir mi?
    • İlaç kullanımı: Kişi ilaçlarını eczaneden alabilir mi ve verilen dozu her gün içebilir mi?
    • İletişim: Kişi eve gelen mektupları alabilir mi, telefon ya da internet yoluyla başka iletişim kurabilir mi?
  • Finansal yönetim: Kişi banka hesabını düzenli tutabilir mi ve faturalarını düzenli ödeyebilir mi?

Bu işleri kim yapacak?

Elbette sevdiklerimize yukarıda yazılanların haricinde başka şeylerde de yardım etmemiz gerekebilir ancak yukarıdaki iki listede yer alanlara da göz atmakta fayda var. Buna ek olarak bir ay boyunca bizim ya da başka birinin yardım ettiği konuların listesini yazarsak bu da bize yardımcı olabilir. Böylece yaşlı aile üyemizin bakımı için ne kadar zamana, enerjiye ve paraya ihtiyacımız olduğunu net bir şekilde görebiliriz.

Bir sonraki adım bu görevleri kimin yapacağını belirlemektir. Bunlardan ancak fiziksel ve ruhsal sağlığımıza zarar vermeyecek kadarını üstlenelim. Her şey ile düzgün bir şekilde ilgilenemeyeceğimizi düşünürsek, yardım isteyelim. Bu yardım birçok yerden gelebilir:

  • Neredeyse her ilde yaşlılar için kulüp işleten çeşitli kurumlar vardır: oralarda onlara gün boyu sosyal etkinlikler düzenleniyor, beden dersi, kuaför ve güzellik bakım hizmetleri veriliyor.
  • Yemek konusunda günlük menüsü olan gıda dağıtım şirketleri yardımcı olabilir.
  • Alışveriş ve ilaçların alımı için bir komşudan yardım istenebilir veya eve sipariş verilebilir.
  • Aile üyemizin sağlık durumuna bağlı olarak evde bakım hizmetlerinden de yararlanabilir.
  • Daha ağır vakalarda bir huzurevine yerleştirmek de çözüm yolu olabilir ancak kişinin böyle bir yere alışıp alışamayacağına da dikkat etmeliyiz ve aynı zamanda finansal kısmını da hesaba katmalıyız.

Sonuç olarak

Yaşlı aile üyelerinin bakımı çok fazla özveri ve emek gerektirir. Yapmamız gerekenlerin tam olarak ne olduğunu bilirsek kendi durumumuzu kolaylaştırabiliriz. Her şeyi kendimizin yapamayacağını hissedersek, yardım istemekten çekinmeyelim.

DERMOLEX

Yatak yaralarını önlemek için dermolex cilt yenileyici jel

Dermolex jel’in içerdiği bitkisel aktif maddeler uzun süre yatağa bağlı kalan hastaların deri bakımında ve yatak yarası oluşumunu önlemekte mükemmel yardım sağlar.

Sepete ekle