Panthenol, avagy B5-provitamin: a bőr sokoldalú barátja

A háztartásban található kozmetikumok között körülnézve meglepően sok termékben találhatunk panthenolt. Ez a sokoldalú, ugyanakkor bőrbarát összetevő régóta használatos a kozmetológiában, sőt a gyógyászatban is alkalmazzák. De mi az a panthenol és mi a panthenol hatása a bőrre? Miért jó a panthenol az égési sérülésekre és a felfekvésre? A bejegyzésben körüljárjuk a témát.

Mi a panthenol?

A panthenol egy természetes eredetű forrásból kinyerhető anyag, amely színtelen, majdnem szagtalan és viszkózus tulajdonságú. Különlegessége, hogy a B5 vitamin, vagy másnéven pantoténsav provitaminja, azaz előanyaga, amely elengedhetetlen a bőr egészséges működéséhez.

Biológiailag aktív formája a D-panthenol, azaz dexpanthenol, ami a kémiai szerkezetét jelöli. A panthenol a bőrbe jutva vizet gyűjt maga köré (ennek köszönhető a hidratáló hatása), majd pantoténsav lesz belőle. A panthenol, mivel a bőrben is megtalálható, csak nagyon ritka esetben okoz irritációt, ezért hipoallergénnek tekinthető.

A panthenol hatásai

A panthenol egyik fontos tulajdonsága hidratáló hatása, de nem ez a fő indok, amiért ennyire kedvelt összetevő. Sokkal lényegesebb, hogy szükséges a koenzim-A molekula előállításához, amely olyan fontos folyamatokért felelős, mint például a bőr energiatermelése.

Ezen kívül a panthenol képes a bőr természetes lipidstruktúrájához hasonló körülményeket teremteni, amely nagymértékben segíti a bőr regenerálódását bármilyen sérülés esetén. Gyakorlatilag képes helyettesíteni a bőr védőrétegét és egyben segíti az egyensúly visszaállítását is.

A panthenol a bőrben b5 vitaminná alakul

A panthenol hatása a sebgyógyulásra

Külön kiemelendő az összetevő sebgyógyulásra gyakorolt pozitív hatása. Gyógyászati szempontból rendkívül előnyös tulajdonsága ugyanis, hogy serkenti a bőr kötőszöveti sejtjeinek, a fibroblasztok szaporodását, és a keratinociták szintézisét. Ha tehát a bőrön valamilyen folytonossághiány, seb keletkezik, akkor a panthenol a kötőszöveti sejtek szaporodásának elősegítésévell segít befoltozni a szövethiányt és visszaállítani a bőr struktúráját.

További előnye, hogy az embereken végzett placebo kontrollált, kettős vak kísérletek tanulsága alapján a sérült bőrfelület vízvesztését is képes mérsékelni, ezáltal elősegítve a hámosodást. Nem elhanyagolható gyulladáscsökkentő hatása sem.

A panthenol alkalmazása a kozmetikai iparban

A kozmetikai iparban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a külső, bőrkárosító környezeti hatások, mint az UV-sugárzás, vagy légszennyezettség kompenzálására. A panthenol hidratáló és lipid visszapótló hatása antidioxidánsokkal kombinálva tökéletesen alkalmassá teszi az ártó bethatások ellenei küzdelemre. Ráadásul könnyű felszívódásának és aktiválódásának köszönhetően rendkívül kedvelt összetevő.

Milyen bőrproblémáknál keressük a panthenolt az összetevő listán?

  • Száraz bőr: segíti a lipidstruktúra és a bőr védekezőképességének a visszaállítását, megelőzi a vízveszteséget.
  • Érzékeny bőr: nem irritál, nem befolyásolja negatívan a bőr természetes mikroflóráját, csak a jótékony baktériumok szaporodását segíti.
  • Aknés bőr: bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatásának, valamint sebgyógyító tulajdonságainak köszönhetően kiváló az aknés bőr kezelésére.

Fontos megemlíteni a panthenol hajra gyakorolt hatását is. Az összetevő ugyanis könnyen képes kapcsolódni a keratin molekulákhoz, így beépül a haj külső rétegébe, egyenletessé teszi a hajszálak külső felületét, fényesebb, egészségesebb hatást kölcsönözve a hajkoronának. Vízmegkötő képessége pedig javítja a hajszálak rugalmasságát.

A panthenol alkalmazása a gyógyászatban

A panthenolt a gyógyászatban a bőr és nyálkahártya gyógyulását elősegítő képessége, valamint a tünetek enyhítésére gyakorolt jótékony hatására miatt alkalmazzák. Mivel vízben könnyen oldódik, igen gyakori összetevője a különböző géleknek, így például a dermolex gélnek is.

Milyen sérülések esetén lehet alkalmazni a panthenolt?

  • Horzsolások, égési sérülések, forrázás miatti sérülés, napégés esetén
  • Hólyagos bőrmegbetegedéseknél
  • Pelenkával érintkező bőrfelületek kipirosodásakor
  • Apró vágások, sebek, csípések esetén
  • Felfekvés kezelésére

A dermolex gél panthenollal és gyógynövények erejével segít a felfekvés kezelésében

A felfekvés gyakori és igen veszélyes probléma ágyhoz kötött betegeknél. Mivel a fekvőfelület bizonyos pontjai tartósan nyomásnak vannak kitéve, a kiserek összenyomódása miatt oxigénhiány alakulhat ki. Ilyenkor méreganyagok keletkeznek, elszaporodhatnak a kórokozók és részleges, vagy súlyosabb esetben teljes szövetelhalás következhet be.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy az ágyhoz kötött beteg testhelyzetét rendszeresen megváltoztassuk, és az érintett bőrfelületet valamilyen kifejezetten erre a célra kifejlesztett géllel kezeljük.

A dermolex gél kifejezetten a felfekvéses betegek számára fejlesztették ki. A gél a panthenolon kívül kiváló minőségű gyógynövény-kivonatokat is tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak:

A dermolex a gyógynövényeken kívül mentolt is tartalmaz, így kellemes hűsítő hatása van.
Mivel a készítmény nem tartalmaz semmilyen hozzáadott illatanyagot, vagy színezéket, ezért probléma nélkül alkalmazható az érzékeny, allergiára hajlamos bőrre is. Már napi egy-kétszeri használattal jelentős hatás érhető el.